Kuchnia grecka to doskonała zabawa ze smakiem i wyglądem potraw. Niektóre przepisy na greckie przysmaki funkcjonują w jej tradycji już od tysięcy lat i zawsze powodują emocje wśród tych, którzy rozpoczynają przygodą z grecką kuchnią.
Każdy Grek zapytany o to co jest podstawą greckiego jedzenia, bez wątpienia stwierdzi, że jest to oliwa z oliwek, a następnie jednym tchem wymieni cytrynę, bazylię i oregano. To właśnie te składniki są podstawą pysznego, zdrowego jedzenia jakie tworzy grecka kuchnia. Od gotowania do sałatek, grecka oliwa z oliwek jest niczym płynne złoto. W samej Grecji mówi się, że póki drzew oliwnych jest więcej niż ludzi, Grecja, a przynajmniej jej kuchnia nie upadnie. Trudno powiedzieć czy to prawda, ale jedna wizyta w tym wspaniałym kraju potwierdza, że w każdym powiedzeniu jest ziarnko prawdy.
Przekąski
Greckie przekąski są nazywane: Mezes. Jest to zestaw małych dań podawanych przed posiłkiem, któremu tradycyjnie towarzyszy greckie wino lub ouzo. Jedna z popularniejszych mezes jest niezwykle prosta w przygotowaniu: duży kawałek sera feta skropiony oliwą z oliwek, posypany posiekaną szczyptą oregano. Oczywiście są też inne popularne przekąski takie jak: hummus, dolmades, pita, spanakopitas, souvlaki.
Grecy wbrew pozorom tak naprawdę mają niewielki arsenał przypraw, znajdują się w nim oregano, bazylia, koper i liście laurowe. Oczywiście w dzisiejszej kuchni można znaleźć wiele innych ziół, ale te wymienione wyżej są tradycyjną podstawą.
Głównym ziarnem jakiego używają Grecy w swojej kuchni jest pszenica. Przyjmuje ona postać kaszy manny, makaronów, mąki, pieczywa, itd.,
Warzywa mają ogromny wpływ na grecką kuchnię, jak w wielu innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Podstawą jest sezonowość, choć w dzisiejszych czasach ma ona mniejsze znaczenie, gdyż większość warzyw można kupić o dowolnej porze roku. Dobra kuchnia to jednak świeże składniki, dlatego warto odwiedzić miejscowe, lokalne targowiska nazywane (αγορά – agora).
Kilka słów o greckich serach.
Grecy uwielbiają ser! Może nawet tak samo jak cytryny. Większość osób spoza Grecji zna tylko fetę, ale jest naprawdę szeroki wachlarz serów stosowanych w kuchni greckiej. Należą do nich: Kasseri, Kefalo, Graviera, Anthotyros, Manouri, Metsovone i Mizithra.
Potrawy Grecji to kuchnia pełna emocji. Zobacz 20 najpopularniejszych greckich przysmaków: http://greckastrefa.blogspot.com/2013/09/20-najpopularniejszych-greckich.html